Ünlü Tasarımcılar İnegöl´de Buluştu

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ve 26 Şubat tarihinde başlayan ?I´m Design? organizasyonu devam ederken, 2 Mart Cumartesi günü yerli ve yabancı ünlü tasarımcılar İnegöl´de bir araya geldi.

Ünlü Tasarımcılar İnegöl´de Buluştu

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ve 26 Şubat-2 Mart 2019 tarihlerinde organize edilen ?I´m Design?, yerli ve yabancı ünlü tasarımcıları mobilya sektörünün temsilcileriyle buluşturan söyleşiler bölümüyle sona erdi.
 
?Tasarım Her Dili Konuşur? ana temasıyla düzenlenen ?I´m Design? organizasyonunun son günündeki söyleşiler bölümüne, ahşap endüstrisi ve ambalaj sektöründe faaliyet gösteren özel sektörde ortağı olduğu uluslararası firmada yöneticilik yapan futurist Emre Sayer ?Geleceğe Hazır mıyız??, Claudia Küchen ?Tasarım ve Pazarlama?, Eyüp Atalay ve Vera DG, ?Yerel Dinamiklerle Uluslararası Tasarım?, Marco Servalli ve Massimilliano Moschini ? Tasarımla Kazananlar? ve Sinem Değerli, Ece Yalım ve Sirini Sirinivasan da ?Tasarımla Uluslararasılaşma? başlıklı sunumlarıyla katıldılar.
 
Açılışta konuşan İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Yönetim Kurulu Başkanı Okan Güler, ?5´incisini düzenlediğimiz I´m Design, her geçen sene daha da büyüyerek devam ediyor. Bu yıl da ulusal ve uluslararası çapta adını duyurmuş tasarımcıları sektör temsilcilerimizle buluşturarak İnegöl mobilyasına değer katmayı hedefledik. Bunun yanı sıra Türkiye´nin dört bir yanındaki üniversitelerden öğrencilerimizi de buraya getirerek, hem en iyi tasarımcılardan eğitim alma, hem de üretim süreçlerini yerinde inceleme fırsatı verdik. Bu güzel organizasyonun düzenlenmesinde katkıları olan tüm sponsorlarımıza teşekkür ederiz. Umarız ki gelecek sene de yine bir arada oluruz? dedi.
 
?Geleceğe hazır mıyız??
 
İnegöl´deki mobilya sektörü temsilcilerinin yanı sıra ülkemizdeki 20 üniversitenin Endüstriyel Tasarım ve Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümlerinde eğitim gören 400´ün üzerinde öğrencinin dinleyici olarak katıldığı I´m Design´ın söyleşiler bölümünde ilk olarak konuşan futurist Emre Sayer, ?Gelecek yaklaşıyor ve bundan kaçınmamız imkansız. Kendimizi buna en iyi şekilde hazırlamamız gerekiyor. Remote intelligence sistemleriyle insanlar artık uzaktan, işe gitmeden, dünyadaki herhangi bir işte çalışabilecek duruma gelecek. Robot teknolojisi artık hayatımızın her alanına girmeye başladı. Şu an bile fiziksel işlerin çoğunda robotlar kullanılmaya başlandı. Gelecekte, yapay zekanın da gelişmesiyle, üretim süreçlerinde robotların kullanımı daha da artacaktır ? diye konuştu.
 
?Geleceğe hazır mıyız?? başlıklı oturumunda konuşan Schattdecor Grubu Tasarım, Pazarlama ve Kurumsal İletişim Yöneticisi  Claudia Küchen de, ?Yaşam şartları değiştikçe, tasarımların dizaynıda değişiyor. Şu anda dünyadaki trendler, mikro yaşam denilen minimalist, modern ve verimli ev kullanımı. Dijitalleşmeyle artan organize ve işlevsel eşyalara sahip olma isteği. Bunun yanı sıra topluluk yaşamının değişmesiyle, yani şehirlerde arkadaşlarla birlikte yaşama gibi, bu insanların istekleri de yeni baştan şekilleniyor. Ayrıca, artık yaşsızlık diye bir kavram var. Yaşlı insanlarda teknolojiyle, son trendlerle içiçe oluyor ve onların istekleri de farklı oluyor. Bu hareketlilikler ve farklılıklar insanların yaşadıkları, çalıştıkları yerleri ve bunun beraberinde mimariyi de değiştiriyor ? dedi.
 
?Tasarımla Kazananlar?
 
Programın  ?Yerel Dinamiklerle Uluslararası Tasarım? başlıklı bölümünde konuşan Eyüp Atalay da markalaşmanın önemine dikkat çekti. Atalay, ?Uluslararası olmak için markalaşmak, bunun için de farklılaşmak şart. Fakat farklılaşma kendi kültürümüzün içinden olmalı. Türkiye çok önemli değerlere sahip ve biz bunları tasarımlarımızda kullanarak farklılık yaratabiliriz. Böylece kendi kültürümüzü dünyaya tanıtabiliriz? diye konuştu.
 
Sonrasında konuşan Vera DG´de kaligrafi ve tasarımcılık üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi; ?Kaligrafi Antik Mısır´dan beri çok önemli bir sanat dalı. Hat sanatının İslam kültüründe de ayrı bir yeri var. Bu sanatları tasarımla buluşturup, daha çok insana ulaştırmak en büyük arzum. İnanıyorum ki, sanat dünyayı değiştirebilir.?
 
?Tasarımla Kazananlar? başlıklı sunumunda konuşan Marco Servalli firma olarak gerçekleştirdikleri restorasyon çalışmalarından bahsederek, tarihi dokuya uygun ve modern mimariyi buluşturmayı örnekler üzerinden anlattı.
 
Aynı oturumda konuşan Massimilliano Moschini de İnegöllü mobilyacılara tavsiyelerde bulunarak, ?Şirket sahibinin yönetimde söz sahibi olmasını, şirketin kültürü ve DNA´sı için oldukça önemli buluyorum. Fakat kriz zamanlarında, doğru kararları alabilecek, tasarımcıyla aynı dili konuşacak profesyonel yöneticilerin olması da gerekiyor. Artık müşterilerin istekleri ve alım şekilleri değişti. Firma yöneticilerinin açık fikirli olması, hangi pazarlarda yer alacağına iyi bir şekilde karar vermesi ve hangi satış kanallarını kullanacağına karar vermesi gerekiyor? ifadelerini kullandı.
 
?Tasarımla Uluslarasılaşma?
 
?Tasarımla Uluslararasılaşma? başlıklı sunumunda konuşan Schattdecor Türkiye Dizayn Şefi Sinem Değerli de, ?İyi tasarım gökten düşmez, bunun arkasında yaratıcı insanlar var. 16 ülkede üretim faaliyetleri gösteren bir firmanın çalışanı olarak, her zaman diğer ülkedeki çalışan tasarımcılarla iletişim içerisindeyiz, birlik içerisinde aynı konsept için çalışıyoruz? dedi.
 
Uluslararası tasarımlar yaratma yolunda mobilyacılara tavsiyelerde bulunan Ece Yalım da, ?Vizyoner bakış açısıyla yeni bir tasarıma başladığınız da, klişelerin önüne geçir, birçok düğümü çözmeniz lazım. İnsanlığı daha iyiye götüren, onları mutlu eden tasarımları gerçekleştirmek bizlere önemli bir içsel motivasyon sağlıyor. Tasarımcı, odağına insanı koyup, problemleri ve ihtiyaçları doğru belirlerse yaratıcılık alanı çok geniş oluyor. Biz de tasarımlarımızı buna göre yapıyoruz. Fakat projenizde sizle beraber yola çıkan yatırımcıların da o projeye inanması çok önemli? diye konuştu.
 
Programın son konuşmacısı olan Sirini Sirinivasan da, ?Türk tasarımcılar artık dünyada bilinen ve çalışmaları takdirle karşılanan tasarımcılar. Bunu daha iyi bir konuma getirmek için inovasyona, yaratıcı fikirlere sahip çıkmalısınız? dedi.
 
51 öğrenciye sertifika

Starwood´un ana sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlik sonunda, I´m Design´a 16 farklı üniversitede bulunan Endüstriyel Tasarım ve Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümlerinden katılan ve Atilla Kuzu ile ekibi tarafından yönetilen workshopu çalışmasına iştirak eden 51 öğrenciye ve workshopu yöneten Atilla Kuzu´yla Eyüp Atalaya sertifika ve plaket verildi. Programda ayrıca I´m Design´a sponsor olan firmalara plaket takdimi yapıldı.