Ertuğrulgazi Caddesi CAZİBE MERKEZİ OLACAK

İnegöl Ertuğrulgazi Caddesi Mobilyacıları Derneği Başkanı Bahadır Bayraktar, Ertuğrulgazi Caddesi´ndeki yaşam alanlarını artırıp eksikleri gidererek bölgeyi bir cazibe merkezi haline getireceklerini ifade etti.

Ertuğrulgazi Caddesi CAZİBE MERKEZİ OLACAK

İHTİYAÇLARIN ÖTESİNDE HİZMET VERECEĞİZ

Cadde ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Ertuğrulgazi Caddesi Mobilyacıları Derneği Başkanı Bahadır Bayraktar, ?İnegöl Ertuğrulgazi Caddesi yaklaşık 30 yıl önce İnegöl mobilyasının hızla gelişmesi, ihracatın artması, ölçeklerin büyümesi ve belli başlı üreticilerin burada mağazalaşma sürecine girmesiyle Türkiye´de örnek bir mobilyacılar caddesi haline gelmeye başladı. Zaman içinde gerek tasarım gerek kalite gerek ölçek anlamında bu caddedeki üreticiler tüm İnegöl´deki diğer üreticilere de örnek yol gösterici oldular. Bu geçen süre içerisinde Türkiye´de mobilya perakendeciliği hızla gelişti. Buradaki üreticilerimiz hem toptan Showroom hem mağaza olarak düşünürken zaman içerisinde mobilya perakendeciliğinin gelişmesiyle üstün hizmet verebilen çok iyi mobilya perakendecileri oluşmaya başladı. 30 yıllık süre içerisinde dünyada ve Türkiye´de gelişim gösterdi. Perakendecilerin organize hareket ettiği oluşumlar olmaya başladı. Mobilya üreticileri tüm Türkiye´de mağazalaştılar. Çok şık, hizmetin ayağa gittiği mağazalar oluşturdular. Bu da hizmet kalitesini önemli derecede artırdı. Caddemiz de münferit olarak çağa ayak uydurdu. Mağazalarımız sürekli yeniliklere gittiler. Bu saatten sonra biraz daha organize hareket ederek çağı yakaladığımızda, Türkiye ve dünyadaki perakende ticaret standartlarına ulaştığımızda bir 30 yıl daha Türkiye mobilya sektörüne öncülük ederiz. Esnafımız bu doğrultuda dernekleşme kararı aldı. Organize hareket ettiğinizde birçok avantajlar sağlıyorsunuz. Benim dükkânımdan ziyade benim caddem oluyor. Tanıtımları tek elden yaptığınızda daha verimli sonuçlar alabiliyorsunuz. Bütünlüğü sağladığınızda dışarıdan mobilya almayı düşünen insanlar için de artı değer katıyorsunuz. Kurumsal bir görüntü verdiğinizde ürününüzün katma değeri artıyor, çekim merkezi oluyorsunuz. Bütün bunları alt alta topladığınızda çağı yakalamış değerleri sindiren bir yapıyı caddemize nüfus ettirerek bir 30-40 yıl daha ihtiyaçların ötesinde hizmet verebilecek mobilya cazibe merkezi olarak devam etmek istiyoruz.?

CADDE YAŞAM MERKEZİ HALİNE GELECEK

?Caddede yapılması gereken işlerin başında ulaşım problemi geliyordu. Şu anda bitme noktasında olan bir konu. Ara yolların bağlantıları yapılıyor, BUSKİ ve TEDAŞ çalışmalarını bitirmek üzere. Caddenin giriş problemini çözmeye çalıştık. Akabinde yol tanıtım levhalarımız devreye girecek. Cadde çok güzel zamanda planlanmış, geniş, ideal mağaza olmaya yönelik planlanmış bir cadde. Özellikle mezarlıkların olduğu kavşaktan Ankara Caddesi´nin olduğu kavşağa kadar tamamı mağazalardan oluşan güzel bir cadde. Dolayısı ile biz ana temel olarak böyle güzel bir altyapıya sahibiz. Arada konut imarları olabilirdi, başka sektör yatırımları olabilirdi. Baştan sona mobilya mağazalarının olması bizim için bir avantaj. Son yıllarda mobilya perakendeciliği diye bir kavram gelişti. İnsanların bazı ihtiyaçlarını karşılamanız gerekiyor. Kişiler buraya geldiğinde birkaç saatini belki tam gününü burada mobilyacıları gezerek, karar vermeye çalışarak geçiren insanların bazı temel ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Bunlar Türkiye ve dünyada karşılanıyor. Kişinin otopark problemi olmaması gerekiyor. Düz zeminde yürüyebilmeli, şuanda herkes kendi kaldırımını yapmış durumda, kimi alçak kimi yüksek. Orta refüjde çok güzel bir peyzajımız var, bunu geliştireceğiz. 3-5 saatini burada geçiren insanların bir yaşam alanına ihtiyacı var. Bir avm´ye girdiğinizde nasıl wc gibi yemek gibi dinlenme alanı gibi bazı ihtiyaçları oluşuyorsa burada da oluşuyor. Şuana kadar bu yapılmamıştı, biz bunları da yapacağız. İnsanlar buraya geldiklerinde 1 günlerini bile geçirecek olsalar sorunları hallolmuş, ihtiyaçları karşılanmış bir ortam hazırlanacak. Fiziksel manada karşılanmamış ihtiyaçları karşılamayı planlıyoruz. Bunun haricinde bu projede tanıtımımıza katkı sağlayabilecek, ulusalda haber niteliği taşıyabilecek bazı figürlerle desteklemeyi planlıyoruz. İnsanlar geldiklerinde aynı zamanda şehrin turizmine de katkı sağlamak istiyoruz. Bunu belediye marifetiyle yapmak istiyoruz. Belediye Başkanımızla paylaştığımızda olumlu buldu. Birlikteliğin başlamasını da çok olumlu buldu. Geçmişte bu yönde kendisine fikirler gelmiş ama esnaflar devamını sağlamamışlar. Böyle organize bir hareket olmasına sevindi. İnşallah tasarım projesi oluşturularak belediyemiz marifetiyle uygulanır. Çağa ayak uyduran dönüşümü sağlamak istiyoruz.?

HER TÜRLÜ EV İHTİYACINA KARŞILIK VEREBİLİYORUZ

?Şuanda 102 tane faaliyette olan üyemiz var. Devam eden 4 tane inşaat var. Aşağı yukarı 106 gibi bir işletme var. Tamamı mobilyacılardan oluşuyor. Bu bir geçiş süreci. Tamamen arz talebe göre buradaki oluşum kendi dinamizmini oluşturuyor. Ticari olarak bir şeyin eksikliği kapanacaktır. Örneğin şuanda koltukçu da var klasikçi, avangardçı var. Hepsi bulunuyor. Bunun ötesinde ihtiyaçlar ne olabilir? Bir ihtiyaç olursa hepimiz girişimciyiz, o ihtiyacın karşılığı verilir. Ev mobilyasında ihtiyacı görmek isteyen insanlar tüm tarzda aksesuar ve mobilyayı bulabiliyorlar. Bugün için geçerli olan her şey caddemizde var. Yarın öbür gün başka pazarlar oluşursa o da caddemizde olacaktır. Önce çekim merkezi olma noktasındaki devamlılığımızı sağlayacağız. Ev mobilyasında Türkiye´de ses getirdik. Büro, hastane ve benzeri yatırımlar Türkiye´nin değişik yerlerinde yapılıyor. Bugün devlete hizmet edebilen büyük çaplı projeler Ankara ve İstanbul´da yoğunlaşmıştır. İnegöl´de de ev mobilyası oldukça ileri noktaya geldi. Bizim de şansımız bu olur. Hane halkının ihtiyaçlarına yönelik geçmişte de oldu yarın da olacaktır.?

TEKRAR EDEN ALIŞVERİŞLERİ SAĞLAYABİLMELİYİZ

?Toptan ve perakendeyi çok ayırt etmek mümkün değil. Ama bunda dikkat edilmesi gereken bir husus var. Perakende hizmet isteyen bir sektördür. Perakendeyi iyi yapmanız gerekiyor. Perakende, biraz perakendecilik yapayım diyerek yapılabilecek bir şey değil. Bundan 30 yıl önce böyle değildi. 30 yıl öncenin Türkiye´sinde mağazaya gerek yoktu, üretiyor olmak yeterdi. Müthiş bir talep vardı. İnsanlar sıraya giriyorlardı. Ama bugünün Türkiye´sinde arzın talepten fazla olduğu yerde birçok şeyi doğru yapmanız gerekiyor. Perakendecilik de bunlardan biri. Biz perakende hizmeti çok doğru vermeliyiz. Buraya gelen insanlar önce tatmin olacaklar. Tekrar eden alışverişleri sağlayabilmeliyiz. Biri gelip alışveriş yaptığında 5 sene sonra bir daha gelsin, tavsiye etsin. Memleketine gittikten sonra komşusunu göndersin. Komşusunu ne zaman gönderir? Memnunsa gönderir. İkinciye neden gelir? Memnunsa gelir. Perakendede toptandan çok daha fazla detay var, kriter var. Bizim öncelikle perakende hizmette kesinlikle eksiklerimizi tamamlamamız gerekiyor. Bu bir vitrin. Toptan dediğimiz şey zaten ürünlerimizi sunduğumuz yerdir, onu fabrikanızda da gösterebilirsiniz. Caddemiz aynı zamanda tamamı üretici olan bir cadde. Bazı arkadaşlarımız ?ufak da olsa mağaza olsun, toptana da müşteriye ürünümü orada gösteririm, ayda 3-5 takım satarsam masrafımı çıkarır´ diye düşünüyorlar. Böyle bir şey yok, zaman içerisinde bu kalmayacak, perakende beklentilerinin karşılığını vereceksiniz. Güzel sunum, güzel vitrin, satış sonrası hizmet, tanıtım vesaire tüm beklentileri karşılayacaksınız. Caddemizin hepsi üretici. Toptancıya sunmak için mağazada da fabrikada da gösterebilir. Doğru perakende hizmet, tekrar gelen ve tavsiye eden müşteriler üzerinde duruyoruz. Bir yandan toptancılar da gelmeye devam ediyorlar. O satışlarımız da ayrı konu. Baktığınızda markaların hızla mağazalaşmasının bir sebebi var. Türkiye´de mobilya markaları son 10 yıl içinde kendi mağazalarını açmaya çalışıyor. Herkes perakende ve nihai tüketici ile iletişim sağlamaya çalışıyor. Tüm markaların kendi mağazaları var, gidebildikleri yere kadar gidiyorlar. İlçeler bazında bile mağazası olan markalar var. Hem satış manasında kâr marjını artırıyor hem de nihai tüketici ile temas sağladığınızda tasarım anlamında büyük bir geri dönüş sağlıyor. İnegöl´ün bu kadar başarılı olmasının sebebi tasarımda fuarları çok takip ediyor olması, ikincisi kendi fuarlarımızı yapmamız, üçüncüsü de biz piyasa ile çok entegreyiz. Tüketicinin ne istediğini çok iyi biliyor ve doğru modellere yöneliyoruz. Bu da başarı getiriyor. Tüketiciden koptuğunuzda doğru ürün tasarlayamazsınız. Tüketici ile her zaman iç içe olacağız, o teması sıcak tutacağız. Pazar bilgisi, ürün bilgisi için tüketicinin ne beklediğini güncel olarak bilmemiz lazım ki gelecekle alakalı bir şeyler tasarlayabilelim.?

DOĞRU YOLDA GİDİYORUZ

?İnegöl´de doğal süreç çok güzel işliyor. Mobilyanın İnegöl´deki tarihine gitmemiz gerekiyor. Bizim dışımızdaki faktörler de var bizim yaptığımız girişimler de var. Mobilyanın İnegöl´de Osmanlı zamanından başladığını biliyoruz. Gemi kürekleriyle başlamış ardından saraya sandalyeler yapılmış. Akabinde tüccarların buraya gelmesiyle ağaç sanayi gelişmiş, kerestecilik gelişmiş. Keresteden sandalyeye geçildikten sonra mobilya başlamış. Bir gelişim oluşmuş. Ahmet Türkel bakanımızın İstaş´ı buraya getirmesiyle Türkiye´deki büyük yatırımlar için dikkat çekici bir yer haline gelmiş. 1960´ların Türkiye´sinde tamamı entegre bir mobilya fabrikası kurulmuştu. Ağaç giriyor, mobilya çıkıyordu. Dünyada böyle entegre bir tesis yoktu. 1960´ların Türkiye´sinde bu İnegöl´e kazandırılmış. Çok dikkat çekici bir şey. Bunun gelmesiyle insanlar burada mobilyanın endüstrisini öğrenmişler. Seri üretim mobilyaya geçişte ciddi bir okul olmuş. İstaş´ın gelmesi orman ürünlerine yatırım yapmak isteyen fabrika ve firmaları buraya getirmiş. Cazibe haline gelmiş. Buradaki mobilya yatırımı artmış. Öyle olunca tüketim artmış. Tüketim artınca cazibe merkezi olmaya devam etmiş. Daha sonra 1980´li yıllarda fuarcılığımız başlamış. İnegöl mobilya fuarı pazaryerinde başlamıştı. O günlerde bu fuarcılığı görebilmek gerçekten öngörü ister, emeği geçenlerden Allah razı olsun. O yıllarda fuarcılığı başlatmak, her yıl mobilya alıcılarının düzenli olarak buraya gelmesini sağlamak, geleneksel hale getirmek büyük başarı. 80´lerden beri bunu başarmak kolay bir şey değil. Bu da doğru bir hareket. İhracat 5-6 sene çok iyi gitti, oradan iyi faydalandık. 2. OSB çok doğru proje. Bunlar hep Türkiye´de mobilya merkezi olma iddiamızın yapı taşlarıdır. Olmazsa olmazlarımız başarıldı. Mağazalaşma sürecimiz çok güzel, markalarımız oluşmaya başladı. Hem İnegöl´de hem İnegöl dışında kendi mağazalarını kuran firmalarımız var. Mobilyanın İnegöl´de doğru yolda gittiğine inanıyorum. Eksiklerimiz var. Bunları da zamanla gidereceğiz. Orta ölçekli işletmelerin çok olduğu bir yeriz. Başarılarımızın temellerinden biri yakın ölçekli işletmeler olmamızdır. Bu tatlı rekabeti ve girişimi getiriyor. Bu bizi Türkiye´de önde tutan bir konu. Bunun hem devam etmesi hem de daha büyük ölçekli işletmelerimizin zaman içerisinde çıkması lazım. Bunun için şimdiye kadar imkân yoktu. 2. OSB büyük bir fırsat. Orada çok büyük ölçekli yatırımlar var. Onların da ağırlıklarını hissettirmeleriyle daha uzun yıllar Türkiye´de mobilya sektöründe liderliğimizi, öncülüğümüzü sürdüreceğiz. Tabi ki farklı yatırımların gelmesini arzu ediyoruz. Ev mobilyasında uzmanlaşmak çok güzel. Tabi bu rekabeti de beraberinde getiriyor. Büroya da yönelen, hastane mobilyasına yönelen arkadaşlarımızın da zaman içerisinde başlaması önemli olur. Çilek Mobilya gibi önemli bir örneğimiz var. Yola çıktığı tarihe baktığımızda Türkiye´de böyle bir segment yok. Genç odası adında olmayan bir segment? O zaman genç odası marangoza yaptırılan bir üründü. Bunu sektör olarak görmek, bu açığı hızlı bir şekilde endüstriye dönüştürmek çok güzel bir örnektir. Kendi aramızdan arkadaşlarımızın bu pazarlarda bulunması çeşitlilik adına faydalı olur. Çok benzer şeyleri yaptığımızda bunun başka tehlikeleri olur, rekabette başka yere kayarsınız. Bunlar işletmelere zarar veren şeylerdir. Yatırımlarımızı çeşitlendirmemiz lazım. Yatırım yapmak isteyenlerin önü açık, 2. OSB´de istediğiniz kadar yer var. Teşhir yapmak istiyorum dediğinizde Ertuğrulgazi Caddesine buyurun gelin. Yol boyunda kendi mağazanızı yapabilirsiniz. Bir ürün yaptım tanıtamıyorum diyorsanız fuara girip tüm Türkiye´ye tanıtabilirsiniz.?

İNSAN KAYNAĞI ÖNEMLİ BİR AVANTAJIMIZDIR

?İnegöl mobilyası gelişirken en önemli avantajlardan biri de ulaşım avantajıdır. İstaş´lar, fabrikalar kurulduktan sonra nakliyecilerin de sayılarını artırmaları ve hizmet etmeleri çok önemliydi. Bugün İnegöl´de mobilya alıyorsunuz, Türkiye´nin neresinde olursanız olun ertesi gün evinize geliyor. Böyle bir nakliye ağını dünyada kurabilen bir marka yok. Nakliye çok büyük bir avantajımızdır. Dolayısı ile birçok artının İnegöl´de doğal süreçte toplanmış olmasının İnegöl´ün mobilyada liderliğini daha uzun süre devam ettireceğini gösteriyor. Tehditler de var. Biz de onların önlemini almaya çalışıyoruz. Dernekleşmek bir faaliyettir. Diğer örnekler de var? İnegöl idarecileri, STK´lar, siyasetçiler geçmişte mobilya için güzel pozisyon almışlar, gelecekte de inşallah bunu devam ettirirler. Doğru işlerin devam etmesini temenni ediyoruz. Tedbirlerimizi alıyoruz. İnşallah Türkiye için de İnegöl için de daha iyi olur. Mehmet Yıldız´ın yaptırdığı mesleki eğitim kampüsü çok güzel örneklerden bir tanesidir. Şimdiye kadar çok öğrenci talebi olmadı ama buna Bakanlık düzeyinde müdahaleler yapıldı. Cumhurbaşkanımız talimatıyla orada bazı şeyler yapılıyor. Bu kadar büyük bir kampüsün İnegöl´de olmasının faydalarını göreceğiz. Bugün nitelikli eleman yok diyen sanayicinin en büyük problemi önümüzdeki yıllarda giderilecek. Orada çok fazla miktarda çocuk mezun olacak. Bu, insan kaynağı dediğimiz en önemli şeyin düzenli şekilde İnegöl sanayisine akması demektir. Siz yatırım yapmayı düşünürsünüz, insan kaynağınız yoksa yapamıyorsunuz. Bugün neden herkes İnegöl´e yatırım yapmak istiyor? Rahat personel bulabildiği için. Bu yatırımları Domaniç´te de yapabilirsiniz. Teşvikler var ama 35 kilometre ötede yatırım yok. Eskişehir var. Geçmişte o da mobilya noktasında merkezlerden bir tanesiydi. İnsan kaynağı olmadığı için mobilyada çok geride kaldılar. Buradan insan kaynağıyla beslenecek olması bizim bugünkü sorunumuzu gelecekte çözecektir. Bizim elimizi güçlendirip bizi bir adım daha ileri götürecektir? ifadelerini kullandı.